Plny vitaminov: Uz 100 g karfiolu obsahuje odporucenu dennu davku vitaminu C. Ak sa chcete v jarnom obdobi vyhnut chripke, tato zelenina posilni vas imunitny system. Obsahuje vela mineralov, stopovych prvkov, velke mnozstvo kyseliny listovej, vitaminy B5, B2, E, draslik a zinok. Vdaka obsahu vyzivnych latok preventivne posobi proti infekciam, znizuje krvny tlak a podporuje rast a obnovu buniek. Je vhodny aj pri oblickovych problemoch a ucinny pri tvorbe sliznice criev.
Ako ho pripravit: Radsej rychlo zabudnite na vyprazany karfiol s majonezou a zvolte si radsej menej energeticke sposoby jeho pripravy. Pri konzumacii nevynechavajte ani male listky, ktore priliehaju k hlavicke, tie obsahuju este viac vitaminov a mineralov ako samotna hlavka. Vyborne chuti kratko povareny a pri tejto priprave si zachova dostatocne mnozstvo potrebneho vitaminu C. Varte ho radsej v nezakrytom hrnci, aby sa vypary nehromadili pod pokrievkou, co by mohlo negativne ovplyvnit chut zeleniny. Cerstvy surovy karfiol vyborne chuti v zeleninovych salatoch. Mozete ho aj zapekat s inymi druhmi zeleniny. Nezabudajte ani na chutnu karfiolovu polievku. Ked jedla z karfiolu pripravite s cesnakom, rascou alebo koriandrom, vyhnete sa pripadnemu neprijemnemu naduvaniu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára