nedeľa 5. februára 2017

Najčastejšie dovolenkové jedlá. Ako nás ohrozujú?

Pecena klobasa s horcicou a chlebom
energia: 2000 kJ bielkoviny: 21 g sacharidov: 28 g cholesterol: 150 mg tuku: 24 g vlakniny: 1 g
Jedna z najnezdravejsich moznosti, ako sa rychlo najest. Obsahuje velke mnozstvo tuku a cholesterolu. Negativny vplyv tukov je este znasobeny sposobom pripravy, pri grilovani aj peceni s auvolnuju volne radikaly. Urcitym rizikom je aj pritomnost potencialnych rakovinotvornych latok, ktore su v kazdej udenine. Ich vplyv by dal ciastocne minimalizovat velkou zeleninovou prilohou.
Hamburger, hranolceky a kecup
energia: 2030 kJ bielkoviny 17 g sacharidy: 57 g cholesterol: 100 mg tuk: 60 g vlaknina: 1 g
Tento pokrm ma sice velk yobsah energie, nemozno vsak povedat, ze by mal velku schopnost zasytit. Podobne ako klobasa obsahuje vela tuku a cholesterolu. V kombinacii s hranolcekmi a kolou je to velmi nezdrave jedlo. Podla roznych vyskumov sposobuje dokonca zavislost podobnu drogovej. Odlahcit sa da velkou zeleninovou prilohou.
Instantna cinska polievka
energia: 1960 kJ bielkoviny: 10 g sacharidy: 55 g tuku: 22 g
Naozaj rychle a lacne jedlo, presne ako z reklamy. Vsetky druhy instantnych polievok maju aj dalsiu vyhodu nepribera sa z nich. Na druhej strane je viac minusov ako plusov, taketo jedlo zasyti len na kratky cas, obsahuje prilis vela soli a pridavnych ochucovacich latok. V cinskych rezancovych polievkach sa totiz pouziva tuk neznameho povodu. Rezance su fritovane, co tiez nie je najdietnejsi sposob upravy.
Oblozena bageta so salamou
energia: 3350 kJ bielkoviny: 20 g sacharidov: 120 g cholesterol: 70 mg tuk: 24 g vlaknina: 6 g aj viac
Oblozene bagety, ktore dostat na kazdom kroku, su dalsou nocnou morou dietologov a obezitologov. Na bagete je najnezdravsia biela muka, ktora obsahuje vela sacharidov. Zvolte si celozrnnu bagetu s dostatkom nakrajanej zeleniny. Hrozi aj nakaza salmonelozou.
Pizza so sunkou
energia: 1700 kJ bielkoviny: 15 g sacharidy: 36 cholesterol: je rozny podla naplne tuk: 21 g vlaknina: lisi sa podla naplne
Hoci je pizza vyrobena z bielej muky a ma vysoky glykemicky index, nie je podla vyzivarov najhorsim druhom obcerstvenia. Kto nema provlemy s nadvahou, moze si ju dopriat aj dva razy do tyzdna bez obav.
Palacinky s dzemom a slahackou
energia: 1700 kJ bielkoviny: 6 g sacharidy: 42 g cholesterol: 120 mg tuk: 22 g vlaknina: 1 g
Je to tiez mensia bomba, ktora vam zabezpeci jednorazovo vacsi prijem sacharidov, tuku aj cholesterolu. Specializovane palacinkarne ponukaju tuto lahodku s dovetkom ako od babicky. Ludia s nadvahou by mali zvazit, ake si vyberaju, namiesto dzemu je vhodnejsi tvaroh a ovocie.
Gyros
energia: 1850 kJ bielkoviny: 22 g sacharidy: 55 g cholesterol: 60 mg tuk: 10 g vlaknina: 4 g
Ak dostanete chut na gyros, objednajte si ten z kuracieho alebo morcacieho masa. Rozdiel oproti bravcovemu v tuku je az 10 gramov. Dokaze zasytit a obsahuje dostatok zeleniny, co by sa mohlo dietologom pozdavat. Vsimajte si cistotu prevadzky, ak sa vam nieco nepozdava, radsej nekupujte.
Langos
energia: 2130 kJ bielkoviny: 17 g sacharidy: 57 g cholesterol: 100 mg tuk: 60 g vlaknina: 1 g
Dalsia kaloricka bomba, ktorej dietologovia vycitaju takmer vsetko - vyprazanie na neznamom, casto prepalenom tuku, bielu muku, vysoky obsah cholesterolu a tuku. Ak si ho date so syrom a majonezou, energeticka naloz sa este znasobi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára