nedeľa 5. februára 2017

Nie je múka, ako múka

Najpouzivanejsie druhy: Na Slovensku su v domacnostiach najcastejsie pouziva biela psenicna muka. Mozete kupit jej 3 zakladne druhy hladku, polohrubu, hrubu. Na pecenie masloveho  a lineckeho peciva, pripravu zaprazky a zatrepky sa vyuziva hladka muka. Na tvarovane pecivo a liate kolace polohruba, hoci nase stare mamy tento druh muky povazuju za kamuflaz a radsej si doma samy pripravia polohrubu muku zmiesanim hrubej muky s hladkou. Hruba muka sa pouziva na varene cesta ako slivkove knedle ci parene buchty.
Lepsia je celozrnna: Celozrnna muka sa melie z celeho psenicneho zrna aj so supkou a klickom. Pouziva sa na pripravu celozrnneho chleba, pizze a kolacov.
Najzdravsia ovsena: Obsahuje vo zvysenej miere vapnik, horcik, fosfor, draslik, zelezo a zinok, vitaminy E, PP, B1, B2, B6 a kyselinu pantotenovu. Je vybornym zdrojom nenasytenych mastnych kyselin a vlakniny.
Vyzivna soja: Sojova muka obsahuje hodnotne bielkoviny, tuk a mineralne latky. Malo ma skrobu a neobsahuje lepok. Odporuca sa do pesnicnej muky pridavat najviac 10% sojovej muky. Pouziva sa ako zahustovadlo, na pecenie a na pripravu natierok.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára