- Pri pečení vložte naspodok rúry plytkú misku s vodou. Počas pečenia rúru neotvárajte. Ak je to nevyhnutní, zatvorte ju veľmi jemne - inak cesto spľasne.
- Nemáte vajce? Nahraďte ho 5 ml octu (1 PL). Na skyprenie cesta najlepšie poslúži kypriaci prášok. Štandardný balíček (12 g) je na 500 g múky.
- Vpadnutý stred cesta môžete vykrojiť. Torta s vykrojeným stredom bude zaujímavá.
- Spálený vrch odrežte, tortu otočte spodnou časťou nahor a môžete zdobiť.
- Zvyšok surového cesta odložte do chladničky a použite na palacinky.
- Super trik: Netrápte sa s prekrajovaním torty nožom. Ak starostlivo oviniete po obvode pevnú niť, ktorej konce prekrížite, podarí sa vám tortu pekne prekrojiť.
- Nový plech namastite a 15 minút ohrievajte v rúre - nebude hrdzavieť.
- Umytý plech musíte dôkladne osušiť. Urobíte to rýchlo a dobre, ak h vložíte na pár minút do horúcej rúry.
- Sušené ovocie nechajte cez noc namočené v čaji - bude aromatickejšie.
- V piškótovom ceste ovocie neklesne naspodok, keď ho najprv poobraciate v múke a až potom vsypete do cesta.
- Cesto sa často prilepí v strede na plech. Vložte preto do formy pás alobalu, potom nalejete cesto. Pri vyberaní nebudete mať problém.
- Zákusky uložené v plechovej škatuli zostanú svieže, keď k nm pridáte rozkrojené jablko. Na rozkrojenú tortu môžete špáradlom napichnúť krajček chleba - nevysuší sa.
- Prilepené koláče uvoľníte z horúceho plechu tak, že ho na chvíľu položíte na mokrú handru.
- V časovej tiesni môžete na pečenie použiť hotové polotovary. Bežne dostať kúpiť lístkové, vanilkové, orechové i čokoládové cesto. Ušetríte čas, lebo je odležané a môžete s ním hneď pracovať.
- Vyskúšajte aj hotovú čokoládu. Dostať ju v praktickom balení v téglikoch.
- Ideálnym náhradným váľkom na trené cesto je fľaša naplnená studenou vodou. Uchová cesto studené. Vaľkajte len jedným smerom.
- Do cesta ľahšie zapracujete malé kúsky tuku. Po vybratí z chladničky ho nahrubo nastrúhajte na strúhadle.
- Aby bolo cesto ľahké, treba tuk dobre rozmiešať v múke. Keď je cesto najlepšie, treba s miesením prestať konzistencia by sa už len pokazila.
- Ozdobenú tortu položte na vrchnák a potom nasaďte škatuľu. Takto ju aj otvárajte. Pri podávaní sa nepoškodí. Pozor! V nijakom prípade škatuľu nesmiete obrátiť.
- Na zdobenie torty môžete použiť živé kvety. Namočíte ich do bielkového snehu a obalíte práškovým cukrom. Vo vzduchotesnej nádobe vydržia niekoľko dní.
Na poslednú chvíľu
Občas aj skúsené cukrárky v náhlivosti zabudnú na "nebolestivé" riešenie ako predísť škodám. Skôr než to v byte začne rozváňať rôznymi dobrotami, si pripomenieme zopár trikov.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára