pondelok 5. septembra 2016

Pohánková torta

200 g pohánkovej múky, 5 vajec, 160 g kryštálového cukru, 2 balíčky vanilínového cukru, 2 lyžičky prášku do pečiva, štipka soli, tuk na vymastenie formy
plnka : 5 plátkov želatíny, 120 g kryštálového cukru, 500 g mäkkého tvarohu, 50 ml rumu, 50 ml portského vína, šťava a ostrúhaná kôra z pomaranča, 400 ml šľahačkovej smotany, 350 g kompótových višní, balenie červenej tortovej polevy
Vajcia s kryštálovým a vanilínovým cukrom, 5 lyžicami vody a so štipkou soli vyšľaháme do hustej peny. Postupne pridáme múku s práškom do pečiva a cesto dáme do vymastenej tortovej formy. Pečieme 25 až 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť vo forme a odstránime obruč. Korpus dvakrát vodorovne prekrojíme.Tvaroh, rum, 100 g cukru, portské, pomarančovú kôru a šťavu vymiešame dohladka. Želatínu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli, primiešame 6 lyžíc tvarohovej zmesi, potom spojíme so zvyšným tvarohom. Zmes dáme na 30 minút vychladnúť a stuhnúť. Smotanu vyšľaháme a zapracujeme do tvarohovej zmesi. Plnkou naplníme korpus a spojíme. Krémom natrieme vrch a boky torty.Vrchnú časť torty ozdobíme odkvapkanými višňami. Tortovú polevu rozpustíme v 4 lyžiciach šťavy z višní a zapracujeme do nej 20 g cukru. Zvyšnú šťavu uvedieme do varu, zahustíme rozpustenou polevou a nalejeme na višne na torte. Pred podávaním dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára