500
g polohrubej múky, štipka soli, prášok do pečiva, 2 vajcia, 250
g masla, 125 g práškového cukru, citrónová kôra
Plnka: 4-5
lyžíc mletých orechov alebo bielej strúhanky, 1 kg očistených,
nahrubo postrúhaných jabĺk, 50 g hrozienok, mletá škorica,
kryštálový a vanilínový cukor a práškový cukor na posýpku
Múku
preosejeme, pridáme prášok do pečiva, štipku soli, práškový
cukor a postrúhanú kôru z umytého citróna, premiešame, v strede
zmesi urobíme nožom jamku a vyklopíme do nej 2 celé vajcia.
Stuhnuté maslo postrúhame a najprv nožom, potom dlaňami rýchlo
vypracujeme polotuhé cesto. Vyvaľkáme 2 bochníky, prikryjeme
obrúskom a pripravíme plnku. Umyté jablká olúpeme a nahrubo
postrúhame. Jeden väčší bochník cesta vyvaľkáme na pomúčenej
doske a s pomocou valčeka preložíme na suchý plech. Cesto
zarovnáme do krajov a posypeme pomletými orechmi, alebo bielou
strúhankou, ktoré vsajú prebytočnú šťavu z jabĺk. Potom
rozsypeme do rovnakej vrstvy postrúhané jablká, umyté hrozienka,
poprášime mletou škoricou alebo škoricovým cukrom, vanilínovým
a kryštálovým cukrom. Vyvaľkáme druhý bochník cesta vo
veľkosti plechu a s pomocou valčeka cesto prenesieme na plech a
ochutené jablká prikryjeme. Vrchné cesto miestami prepichneme
vidličkou, aby pri pečení unikla para z jabĺk. Pečieme vo vopred
vyhriatej horúcej rúre pri 200º C asi 30 minút. Upečené krájame
na 5 x 5 cm štvorce. Vrch pocukrujeme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára