Jablkový
koláč : 250 g hladkej múky, 125 g masla, 1 žĺtok, asi 1,5 dl
studenej vody, 1 kg jabĺk, trocha cukru
Na polevu: 2 dl sladkej
smotany, 1 celé vajce, 1 bielok, 1 balíček vanilkového cukru
Na
dosku nasypeme múku, pridáme štipku soli, žĺtok, maslo pokrájané
na kúsky a za postupného prilievania studenej vody vypracujeme
cesto. Sformujeme ho do gule a dáme asi na 30 minút odstáť. Cesto
rozvaľkáme na takú veľkosť, aby plát pokryl dno i boky formy.
Uložíme ho do vymastenej a múkou vysypanej formy a popicháme
vidličkou. Na cesto poukladáme očistené a tenké mesiačiky
pokrájané jablká a vložíme piecť do rúry asi na 80 % výkonu.
Po približne 30 minútach jablká zalejeme so smotanou rozmiešanou
s vajíčkom a vanilkovým cukrom. Ešte chvíľu dopečieme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára