300
g hladkej múky, 70 g práškového cukru, 1/4 balíčka prášku do
pečiva, 140 g masla alebo tuku, soľ, 1 žĺtok, 1 vajce, 1
vanilkový cukor, 1 dl mlieka alebo smotany. Plnka: 750 g jabĺk, 100
g práškového cukru, škorica, 100 g hrozienok, 100 g orechov,
mlieko na potretie
Do
hladkej múky pridáme preosiaty cukor s práškom do pečiva,
rozsekáme maslo alebo tuk, pridáme trošku soli, žĺtok, vajce,
vanilkový cukor a toľko smotany alebo vody, aby bolo cesto spojené
a hladké. Potom ho rozdelíme na dva diely a dáme do chladu.
medzitým pripravíme plnku. Potom cesto každé zvlášť rozvaľkáme
na 1/2 cm, na váľku prenesieme na plech, posypeme postrúhanými
jablkami zmiešanými so škoricou a s cukrom. Cukru dáme podľa
kyslosti jabĺk. Do plnky môžeme pridať aj hrozienka a posekané
orechy. Jablká prikryjeme druhým dielom cesta, rozváľaného na
veľkosť prvého cesta, kraje pretlačíme, celý jablčník
potrieme mliekom a upečieme. Upečený posypeme vanilkovým cukrom,
trochu vychladnutý pokrájame na štvorcove rezy.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára