200
g múky, 200 g masla, 75 g práškového cukru, vanilkový cukor, 100
g mletých orechov, 50 celých orechov. Na plnku: 1 kg jabĺk, 100 g
masla, postrúhanú kôru z polovice citróna, 50 g hrozienok, 0,2 dl
rumu, 50 g celých orechov
Z
múky, masla, orechov, cukru a vanilkového cukru vymiesime cesto,
ktoré zabalíme do fólie a odložíme na 2 hodiny do chladničky.
Polovicu cesta vyvaľkáme a položíme do vymastenej tortovej formy
s priemerom 28 cm. Pečieme 10 minút v predhriatej rúre. Jablká
olúpeme, rozštvrtíme a štvrtinu z nich pokrájame na plátky.
Polovicu masla roztopíme, pridáme citrónovú kôru, rozštvrtené
jablká, hrozienka a spolu dusíme 7 minút. Roztopíme zvyšné
maslo, necháme ho krátko speniť, pridáme rum, vychladenú
jablkovú masu a plátky jabĺk. Plnku dáme na predpečené cesto.
Druhú polovicu cesta rozvaľkáme, pokrájame na asi 1,5 cm široké
pásy, ktoré poukladáme krížom na plnku. Na vrch dáme polovicu
orechov a pečieme v rúre vyhriatej na 180º C asi 25 minút. Hotový
koláč posypeme práškovým cukrom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára