250
g polohrubej múky, 125 g tuku na pečenie (napríklad Hera), 60 g
práškového cukru, 1 lyžičku škorice, 1.3 kg jabĺk, 1 citrón,
4 vajcia, 100 g kryštálového cukru, 2.5 dl kyslej smotany, 2 dl
šľahačkovej smotany, 50 g mandľových lupienkov
Múku
vymiesime s tukom, práškovým cukrom, škoricou a jedným vajcom.
Dobre vymiešaným cestom vystelieme formu – dno i bočné strany a
odložíme na 30 minút do chladničky. Jablká ošúpeme, vykrojíme
jadrovník a prekrojíme na polovice. Pokvapkáme ich vodou
rozmiešanou s citrónovou šťavou. Jablká postupne nakrájame na
plátky hrubé asi 5 mm a ukladáme ich nahusto do formy s cestom.
Tri vajcia vymiešame so smotanou, šľahačkovou smotanou a
kryštálovým cukrom. Zálievku nalejeme na jablká. Pečieme pri
teplote 160 až 170 º C asi 40 minút. Upečený koláč posypeme
mandľovými lupienkami.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára