450
g lístkového cesta, 750 g kyslejších jabĺk, 1 vrecúško
hrozienok namočených v rume, 200 g marcipánovej hmoty, múku na
vysypanie dosky, 100 g posekaných lieskových orieškov, 2 vrecúška
vanilkového cukru, 1 bielok, 1 žĺtok, práškový cukor, 1 lyžičku
škorice
1/5
lístkového cesta si odložíme na ozdobenie. Z väčšej časti
cesta vyvaľkáme plát na hrúbku asi 3 mm. Jablká ošúpeme,
zbavíme jadierok a pokrájame na tenké plátky. Zmiešame ich s
orieškami, hrozienkami, vanilkovým cukrom a škoricou. Jablkovú
hmotu rovnomerne navrstvíme na plát cesta. Posypeme postrúhanou
marcipánovou hmotou. Bočné okraje preložíme, aby sa nám jablká
nevysypali a urobíme závin, ktorý preložíme na pekáč. Závin
potrieme žĺtkom. Z časti lístkového cesta vyvaľkáme plát
hrubý asi 3 mm a ozdobným kolieskom z neho nakrájame pásiky
široké asi 1,5 cm. Pásikmi vytvoríme na závine mriežku.
Ozdobený závin potrieme bielkom. Závin pečieme v rúre vyhriatej
na 180º C asi 30 minút. Upečený závin posypeme práškovým
cukrom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára