500
g polohrubej múky, štipka soli, 200 ml mlieka, 42 g droždia, 2
vajcia, 150 ml oleja, 12 lyžičiek cukru
plnka : práškový cukor podľa chuti, kakaový prášok podľa chuti, rozpustené maslo do plnky a na potretie
plnka : práškový cukor podľa chuti, kakaový prášok podľa chuti, rozpustené maslo do plnky a na potretie
Do
mierne teplého mlieka nasypeme cukor,rozdrvíme droždie a necháme
vykysnúť. Do misy dáme múku, osolíme, pridáme vajcia,olej a
nakoniec kvások. Vareškou vypracujeme hladké nelepivé cesto. V
prípade potreby môžeme pridať ešte trochu múky. Zakryjeme
a necháme nakysnúť.Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Každú
časť vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, potrieme rozpusteným maslom,
cez sitko posypeme cukrom a husto kakaom. Zrolujeme ako závin a
prenesieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich
rozpusteným maslom a pečieme pri teplote 190 stupňov asi 25 minút
dozlatista.Teplotu znížime na 160 °C a dopekáme približne
10 minút. Hneď po vytiahnutí z rúry môžeme záviny znovu
potrieť roztopeným maslom alebo olejom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára