nedeľa 11. septembra 2016

Rožky – croissant

250 g hladkej múky, 15 g kvasníc, 120 ml teplého mlieka, 1 ČL cukru, trochu soli, vyšľahané vajce, 1 PL oleja, 75 g masla
Kvasnice a cukor vymiešame s teplým mliekom. V mise zmiešame múkuso soľou, pridáme vajíčko, olej a kvasnice. Vypracujeme mäkké cesto, ktoré dáme na 30 minút do chladničky. Potom ho rozvaľkáme na obdĺžnik a na 2/3 poukladáme malé kúsky polovice masla. Cesto poskladáme na seba, nejskôr preložíme čistú tretinu cesta, potom tretinu s maslom v opačnom smere a vyvaľkáme. Cesto obrátime a opäť preložíme. Dáme na 30 minút do chladničky. Zopakujeme s druhou polovicou masla. Opäť dáme do chladničky na 60 minút. Napokon cesto vyvaľkáme na veľký kruh, ktorý rozdelíme na 10 trojuholníkov. Trojuholníky zvinieme od najširšej časti k cípu a upravíme na tvar rožka. Rožky uložíme na vymastený plech a necháme 30 minút kysnúť. Potom ich potrieme mliekom. Pečieme 20 minút pri teplote 200 stupňov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára