300
g hladkej múky špeciál, 200 g masla alebo
margarínu, 100 g práškového cukru, žĺtok
Na
plnku : 300 až 400 g miešaného ovocia, jahody,
maliny, ríbezle, marhule, štyri až päť lyžíc ľubovoľného
zohriateho džemu, jedno vrecúško číreho tortového želé,
šľahačka na ozdobu
Na
dosku preosejeme múku, cukor, pridáme chladené posekané maslo,
žĺtok a čo najrýchlejšie spracujeme hladké cesto. Zabalíme ho
do fólie a odložíme na hodinu do chladničky. Potom cesto
rozvaľkáme na veľkosť okrúhlej formy na ovocný koláč,
prenesieme ho pomocou valčeka, prečnievajúce okraje odrežeme,
rovnomerne popicháme vidličkou a upečieme dozlatista. Necháme
vychladnúť, potom koláč opatrne vyklopíme na podnos, potrieme
zohriatym džemom a úhľadne obložíme ovocím. Tortové želé
uvaríme podľa návodu na obale, ešte teplým zalejeme ovocie na
koláči a necháme v chlade stuhnúť. Pred podávaním ozdobíme
šľahačkou. Ak použijeme na koláč marhule či broskyne, najprv
ich ponoríme na chvíľku do vriacej vody, potom olúpeme,
rozkrojíme a vykôstkujeme. Koláč i ovocie v tomto prípade
potrieme marhuľovým džemom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára