pondelok 12. septembra 2016

Krehký koláč „Pod sklom“

300 g hladkej múky špeciál, 200 g masla alebo margarínu, 100 g práškového cukru, žĺtok
Na plnku : 300 až 400 g miešaného ovocia, jahody, maliny, ríbezle, marhule, štyri až päť lyžíc ľubovoľného zohriateho džemu, jedno vrecúško číreho tortového želé, šľahačka na ozdobu

Na dosku preosejeme múku, cukor, pridáme chladené posekané maslo, žĺtok a čo najrýchlejšie spracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a odložíme na hodinu do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na veľkosť okrúhlej formy na ovocný koláč, prenesieme ho pomocou valčeka, prečnievajúce okraje odrežeme, rovnomerne popicháme vidličkou a upečieme dozlatista. Necháme vychladnúť, potom koláč opatrne vyklopíme na podnos, potrieme zohriatym džemom a úhľadne obložíme ovocím. Tortové želé uvaríme podľa návodu na obale, ešte teplým zalejeme ovocie na koláči a necháme v chlade stuhnúť. Pred podávaním ozdobíme šľahačkou. Ak použijeme na koláč marhule či broskyne, najprv ich ponoríme na chvíľku do vriacej vody, potom olúpeme, rozkrojíme a vykôstkujeme. Koláč i ovocie v tomto prípade potrieme marhuľovým džemom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára