80
g hladkej múky, 100 g masla, 5 dl mlieka, 6 žĺtkov, 10 bielkov,
150 g nastrúhaného ementálu, soľ, korenie, muškátový oriešok,
škorica
Pripravíme
si bešamel: v kastróle rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a
trochu popražíme, potom vlejeme mlieko, ochutíme soľou, korením,
muškátovým orieškom a škoricou. Za stáleho miešania privedieme
do varu, odstavíme z ohňa a postupne vmiešame 4 žĺtky a
postrúhaný ementál. Znovu dáme oheň, privedieme do varu,
stiahneme z ohňa a primiešame zvyšné 2 žĺtky. Takto získami
základnú masu. Z bielkov, do ktorých pridáme štipku soli a pár
kvapiek citrónovej šťavy, vymiešame tuhý sneh. Do pripravenej
nie veľmi horúcej masy vmiešame najskôr 3 lyžice snehu a potom
ostatný sneh. Masu vylejeme do vymastenej keramickej formy. Vložíme
ju naspodok do rúry. Počas pečenia rúru nesmieme otvárať, aby
nákyp nespľasol. Pečieme 25 minút pri teplote 200 stupňov.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára