1 kg hladkej múky, 1 l mlieka,100 g rastlinného tuku, 30 g cukru,1 žĺtok, 40 g droždia, soľ
Do misky alebo hrnčeka dáme trocha vlažného mlieka, pridáme rozdrobené droždie, cukor, príp. trocha múky a necháme odstáť na teplom mieste 5-10 minút. Tuk mierne ohrejeme a rozpustíme. Do väčšej misy dáme väčšiu časť preosiatej múky, žĺtok, rozpustené droždie (kvások), vlažný roztopený tuk a časť vlažného mlieka. Premiešame ručne alebo elektricky. Až potom pridáme soľ. Cesto radšej zarobíme redšie a postupne pridávame múku, lebo sa cesto ľahšie zahusťuje ako riedi. Cesto dôkladne premiesime, až nie je pružné a na jeho povrchu sa vytvárajú drobné pľuzgieriky. Potom cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť na teplé miesto aspoň na 30 minút. S cestom však pracujeme ďalej až keď zdvojnásobí svoj objem. Potom z neho vyvaľkáme obdĺžnik, ktorý rozkrojíme na pruhy a tie na trojuholníky. Z nich potom zavinieme rohlíky tak, že jednou rukou vinieme zo širšej strany a druhou vyťahujeme cíp na strane druhej. Zvinuté rožky ukladáme na vymastený plech a môžeme ich ohnúť do tvaru podkovy. Rohlíky necháme ešte chvíľu vykysnúť a potom ich potrieme vajíčkom alebo len bielkom. Osolíme, príp. posypeme rascou alebo makom. Pečieme v dobre rozohriatej rúre
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára