¼
kg hladkej múky, ¼ kg margarínu, žĺtok, lyžička octu, soľ,
voda
Margarín
zmiesime s tretinou múky, sformujeme na kocku a na chladnom mieste
necháme stuhnúť. Do zvyšku múky pridáme žĺtok, soľ, ocot a
toľko vlažnej vody, aby sme dosiahli vláčne závinové cesto.
Vypracujeme ho, sformujeme do bochníka a necháme stáť na
pomúčenom lopáru 15 minút. Potom do cesta zabalíme tukovú
kocku, vyvaľkáme ho do obdĺžnika, zložíme v troch vrstvách na
seba a v 10 minútových prestávkach to opakujeme ešte dvakrát. Zo
základného lístkového cesta môžeme pripraviť krémové rezy,
rúrky plnené sladkým snehom alebo šľahačkou, jablká v župane,
šatôčky, plnené rožky, trojuholníky s lekvárom, ovocné rezy,
záviny a rôzne slané pečivo.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára