utorok 30. augusta 2016

Základné lístkové cesto

¼ kg hladkej múky, ¼ kg margarínu, žĺtok, lyžička octu, soľ, voda
Margarín zmiesime s tretinou múky, sformujeme na kocku a na chladnom mieste necháme stuhnúť. Do zvyšku múky pridáme žĺtok, soľ, ocot a toľko vlažnej vody, aby sme dosiahli vláčne závinové cesto. Vypracujeme ho, sformujeme do bochníka a necháme stáť na pomúčenom lopáru 15 minút. Potom do cesta zabalíme tukovú kocku, vyvaľkáme ho do obdĺžnika, zložíme v troch vrstvách na seba a v 10 minútových prestávkach to opakujeme ešte dvakrát. Zo základného lístkového cesta môžeme pripraviť krémové rezy, rúrky plnené sladkým snehom alebo šľahačkou, jablká v župane, šatôčky, plnené rožky, trojuholníky s lekvárom, ovocné rezy, záviny a rôzne slané pečivo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára