300 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 150 g Palmarínu, 1 vajce, štipka soli,
Plnka: 750 g jabĺk, šťava z 1 citróna, ½ ČL mletej škorice, po 50 hrozienok a mletých orechov,
Potretie: 2 PL marhuľovej marmelády, 4 PL práškového cukru, 2 kalíšky rumu,
Preosiatu múku, cukor, vajce, maslo a soľ vypracujeme na cesto. Prikryté odložíme na dve hodiny do chladničky odpočinúť. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Dve tretiny cesta rozvaľkáme a vyložíme ním dno a boky plechu. Cesto na dne plechu poprepichujeme vidličkou. Pečieme 15 minút na druhej priečke rúry odspodu. Jablká olúpeme, rozštvrtíme, vykrojíme jadrovníky a s cukrom, škoricou, citrónovou šťavou, hrozienkami, orechmi a troškou vody dusíme asi 10 minút. Zvyšok cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu. Jablkovú plnku navŕšime na poloupečené cesto na plechu, prikryjeme plátom surového cesta a pečieme ďalších 30 minút. Potom necháme na plechu vychladnúť a povrch koláča natrieme horúcou marhuľovou marmeládou. Práškový cukor rozmiešame s rumom a po zaschnutí marhuľovej vrstvy povrch koláča polejeme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára