sobota 21. januára 2017

Dobre rady s kuchyne

Dobrá rada, ak pečiete koláče z kysnutého cesta, po vybratí z rúry ešte horúce ich potrite roztopeným maslom, event. slané olejom, vydržia dlhšie mäkké. 
Ak chcete zjemniť biele polievky, po odstavení z varu do nich môžete dať syr v črievku (bambino a pod.) pomaly miešate a už bez varenia sa syr roztopí. Ja zvyknem do týchto kyslých polievok ešte naškrabkať nožíkom trošku cesnaku, jemne to upraví chuť.
Do sušených hríbov (pohára) nezabudnite dať bobkový list.
Do solnicky je dobre dat zopar zrniecok ryze, nenavlhne.
Do susenych hribov mozte - okrem bobkoveho listu - pridat aj zopar zrniek cierneho korenia.
l podráždený žalúdok upokojí bazalka, mäta pieporná, medovka, šalvia, ľubovník, fenikel, chren, zeler, banány, kapusta a kôpor
l zápchu uvoľnia slivky, marhule, broskyne, čerešne, egreše a figy
l pri plynatosti pomáha rasca, fenikel, aníz, koriander, zázvor
a kôpor
l hnačku zmiernia orechy, banány, varená ryža a mrkva
l na žlčník sú dobré artičoky
l na žalúdočné vredy zaberá zriedená šťava z kapusty
l trávenie mastných a ťažkých jedál zjednoduší majoránka
l zažívanie upraví petržlen, skorocel a rebarbora

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára