nedeľa 5. februára 2017

Zdrave a liečivé gaštany

Plne vitaminov: Cerstve gastany maju rovnaky obsah vitaminu C ako citrony, su zaroven zdrojom vitaminov B1, B2 a mineralnov - draslika, fosforu, zinku a zeleza. Obsahuju aj vapnik a karoten. Plody sa skladaju z 3% tukov, 8%bielkovin a 42%ˇcukrov, najma skrobu. Preto maju vysoku energeticku hodnotu, dokonca 10 krat vyssiu nez varene zemiaky.
Liecive ucinky: Jedle gastany pomahaju pri zaludocnych tazkostiach, ktore vznikaju ako nasledok stresu, podporuju travenie a maju antisepticky ucinok. Odporucaju sa pri chudokrvnosti, bolestiach hlavy, chronickom kasli a vycerpani. Liecive ucinky ma dokonca aj kor astromu a mlade listky. Gastany su vhodne pre deti, starsich ludi, sportovcov a fyzicky narocne pracujucich. Pomozu studentom lepsie zvladat stresove pripravy na skusky. Pre vysoky obsah cukru sa im mali vyhybat diabetici.
Ako skladovat?: Gastany su nachylne na plesne, preto by sa mali skladovat v chlade a skonzmuvat co najskor. Cerstvo nazbierane plody odporucame nechat niekolko dni pri izbovej teplote dozriet a vysusit. Potom ich mozete uchovavat priblizne mesiac v chladnicke, este dlhsie vydrzia na chladnom mieste ulozene vo vlhkom piesku.
Varene alebo pecene?: Pred pecenim treba gastany narezat, aby sa ich hneda supa dala lahko odstranit. V niektorych krajinach sa bezne podavaju ako priloha spolu so zemiakmi k masitym jedlam. Varene sa najcastejsie spracuvaju na pyre alebo krem.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára