nedeľa 5. februára 2017

Voňavý ananás

Zdrave ucinky: Ananas je vybornym zdrojom vitaminu C. Z mineralnych latok je vyznamne zastupenie draslika, hrocika, fosforu a vapnika. V cerstvom ananase sa nachadza enzym, ktory je schopny rozpustat krvne zrazeniny a podporuje hojenie ran. Zaroven ma tato latko aj natibakterialny a protizapalovy ucinok.
Precistuje telo: Ananas pomaha pri odvodnovani organizmu a zvysuje stav bielkovin. Ucinne posobi pri crevnych problemoch a telo ocistuje od skodlivin.
Lieciva stava: Ak mate problemy s travenim, pred jedlom by ste mali vypit 2 dl ananasovej stavy, ktora scasti dokaze nahradit zaludocne kyseliny. Stavu odporucame konzumovat aj pri horuckach a depresiach. Odstranuje pigmentove skvrny.
Zavarany, alebo surovy?: Surovy ananas obsahuje minimalne mnozstvo kJ. Konzervovany ananas v sladkom naleve obsahuje oproti tomu az 800 kJ/100 g. Dobre teda povazujte, ci si ocistite nizkoenergeticky surovy ananas, alebo siahnete po konzerve, ktora obsahuje vela kJ.
Ako ho lupat?: Odrezte vrchnu a spodnu cast ananasu. Postavte ho na odrezanu plochu na dosku. Potom nozom odkrajujte smerom zhora nadol supku v co najtensich pasikoch. Po supke vam ostanu okruhle tmave jamky, ktore povykrajujete spiralovitym pohybom. Pri starsich ananasoch treba vyrezat aj zdrevnateny stred ovocia. Po dokladnom ocisteni sa mozete pustit do zdraveho maskrtenia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára