nedeľa 5. februára 2017

Šťavnaté hrušky

Bohate na ziviny: Hrusky obsahuju mnozstvo pre organizmus dolezitych latok, provitamin A, vitaminy C, B, kyselinu listovu, zinok, zelezo, med, vapnik, draslik a jod. Su zdrojom vlakniny potrebnej na travenie.
Na dobre travenie: Az 80% hrusiek tvori voda, ktora rychlo privadza ziviny do criev, cisti ich, odstranuje zapchu a crevne problemy. Stredne velka hruska obsahuje 420 kJ, 2,5 g vlakniny a 25 g sacharidov. Komplex ucinnych latok posobi dezifekcne, mocopudne a mierne prehana. Toto ovocie zaroven precistuje organizmus, zbavuje ho jedovatych latok, pomaha znizovat hourcku, odvodnuje a posilnuje imunitny system. Ak vsak trpite hnackami, mali by ste sa konzumacii hrusiek vyhybat.
Siroke uplatnenie: Hrusky by ste nemali skladovat prilis dlho, pretoze stracaju dolezite vitaminy. Mozete si z nich pripravit dzusy, kompoty, dzemy, ovocne salaty. Mozete ich tiez kandizovat a sladit. Ususene hrusky su vybornou sladkou nizkoenergetickou maskrtou. Ak chcete posilnit ich ucinky na travenie, mozete ich skombinovat s ovsenymi vlockami. Vyuzivaju sa ako sucast slavnostnych pokrmov z tmaveho masa alebo zveriny, vyborne chutia aj hruskove mucniky.
Domace su lepsie: Ak mate moznost, kupujte si hrusky vypestovane na Slovensku, pretoze dovezene maju kratky cas skladovatelnosti, a aby dlhsie vydrzali, postrekuju ich prostriedkami proti plesniam a lestia ich voskom. Vyberajte si zdrave plody a nekupujte hrusky s hnedymi skvrnami. Pred konzumaciou ich nezabudnite poriadne umyt.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára