nedeľa 5. februára 2017

Malý zeleninový zázrak brokolica

Ranajky: krajec celozrnneho chleba a 1 Cl rastlinneho masla, redkovka a 2 PL parmezanu, alebo jablko, 200 g nizkotucneho jogurtu, 1 PL ovsenych vlociek, 1/2 PL mandlovych lupienkov
Hlavne jedlo:
Brokolicove zemiaky: V hrnci udusime 250 g brokolice a 150 g zemiakov. Zemiaky spolu  s brokolicou naukladame do zapekacej misky a zalejeme zmesou nizkotucneho tvarohu zmiesaneho s nizkotucnou smotanou. Podla chuti pridame mlete cierne korenie, plnotucnu horcicu a sol. Zapekame v rozohriatej rure pri teplote 180 stupnov 10 minut.
Brokolicova hrianka: Udusime 150 g brokolice a 100 g sampinonov. Opecenu hrianku oblozime platkom sunky, potom pridame brokolicovo-sampinonovu zmes a hrianku nakoniec posypeme nasekanou pazitkou.
Dajte pozor na pripravu:
Dobra sprava je, ze na tanier si mozete nalozit co najvacsiu porciu zeleniny. Brokolicu a spol. obsahuju minimalne mnozstvo tuku, malo sacharidov, no vela vitaminov a mineralnych latok, ako aj vlakniny. Vynimku tvori kukurica, ktoru konzumujeme s mierou, pretoze je bohata na sacharidy. To iste plati aj pre avokado, ktore obsahuje podobne mnozstvo tuku, nemalo by sa casto objavovat na jedalnom listku.
Plne vitaminov: Ked povarite zeleninu len kratko alebo ju kratko podusite na oleji, zachova si svoju chrumkavu korku a zaroven ostane plna vitaminov.
Pripravte si z oblubenej zeleniny zapekanu dobrotu, no namiesto smotany pouzite mlieko a nizkotucny syr.
Ako snack sa hodi surova zelenina, nakrajana na tenke palicky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára