nedeľa 5. februára 2017

Chutná kapusta

Cervena je vyzivnejsia: Oproti bielej kapuste ma nielen vyraznejsiu chut, ale obsahuje aj viac bielkovin s dolezitymi aminokyselinami, viac sacharidov a menej vlakniny. Najdolezitejsie latky, ktore dodava nasmu telu, su vitaminy C,A,B, zelezo, zinok, selen a kyselina listova. Mozete ju pridavat do zeleninovych salatov, dusit alebo parit.
Biela na kvasenie: Biela kapusta sa pripravuje rovnakym sposobom ako cervena. Nenahraditelna je napriklad pri priprave strapaciek alebo pirohov. Obsahuje rovnake vyzivne latka ako cervena kapusta, len v mensich mnozstvach. Kyslu kvasenu kapustu si mozete pripravit doma v sude alebo kupit v obchode. Je vhodna ako priloha k masu, pretoze neutralizuje tuky. V obdobi nedostatku vitaminov je kvasena kapusta ich zasobarnou. Vdaka kvaseniu ma vysoky obsah vitaminu B 12, B6 pyroxinu, B5 a kyseliny pantotenovej. Kvasena kapusta pomaha aj pri pocite plnosti a paleni zahy.
Na stihlu liniu: Kapustu by ste nemali obist pri odtucnovacich kurach. Vyrazne napomaha odvodnovanie organizmu. Je zdrojom vlakniny, ktora odstranuje zapchu, ochabnutost criev, jedovate latky v crevach a spoluvytvara crevnu floru. Jednoducho kapusta povzbudi vase lenive creva.
Zdrava stava: Stava z cerstvej kapusty ma tiez pozitivne ucinky na nas organizmus. Lieci zaludocne vredy, dvanastnik a choroby hrubeho creva. Zmiernuje zapaly, dezinfikuje a oidvadza skodlive latky cez kozu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára