nedeľa 5. februára 2017

Chudnite v spánku

Preco sa z unavy pribera: Odbornici konstatovali, ze pri nedostatku spanku sa hormony spravaju ako poblaznene oproti ich prirodzenemu stavu, napriklad hormony grelin a leptin - dva regulatory apetitu ludskeho tela. Grelin posobi na pocity hladu a pomaha pri tvorbe tuku. Leptin sprostedkuva pocit sytosti. Pri kratkom spanku sa obsah grelinu v krvi zvysuje a naopak mnozstvo leptinu klesa.
Vysledky testov: Po styroch alebo piatich hodinach spanku pocitovali testovane osoby mimoriadne velky hlad. Ten zahanali sladkostami, cipsmi, oreiskami ci chlebom - vsetko su to potraviny, ktore napriek svojmu vysokemu podielu sacharidov rychlo dodaju organizmu potrebnu energiu. Pretoze prave tie nase telo vtedy vyzaduje na to, aby mohlo bojovat s malatnostou a stresom. Organizmus sa tak snazi deficit energie a spanku vyrovnat kaloriami prijatymi navyse.
Dostatok spanku: Ludia, ktori svojmu telu pravidelne dopraju dostatocne mnozstvo oddychu a spanku, pocituju mensi hlad. Namiesto potravin bohatych na sacharidy, z ktorych priberame, aj vyberaju zdrave zasytujuce jedla ako ovocie, zeleninu, celozrnne produkty alebo jogurty.
Vyspali ste sa?: Ak vas opat niekedy prepadne vlci hlad, opytajte sa sama seba, ci ste dostatocne vyspata. Mozno by vam v tej chvili viac pomohlo kratke 20 minutove zdriemnutie ako kaloricka tabulka cokolady. Aby ste mali svoj prijem potravy pod kontrolou, mali by ste kazdu noc spat od 7 do 10 hodin.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára