sobota 21. januára 2017

Rady od babičky.

Ak sa objavia v kuchyni alebo v komore obilne mole, vlozte do vrecuska s mukou bobkovy list. Aromaticke rastlinky, napr. levandula alebo kora z citrusovych plodov mole odpudzuju. Potom uz staci len pootvarat okna a mole odletia
Zeleninu umývajte vždy pod tečúcou vodou, aby sa uchovali vitamíny a minerály.
Karfiól pred varením namočte na 15´ do studenej vody, aby ste vyhnali chrobákov.
Ak cubuľu pred krájaním opláchnete studenou vodou, nebudete toľko slziť.
Horúcu zápražku zalievajte vždy studenou vodou alebo mliekom, aby Vám nezhrudkovela.
Ocot pridávajte do polievok a omáčok až po odstavení z ohňa. Jedlo sa Vám tak nezrazí.
Smotanu do horúcej polievky pridávajte vždy roizmiešanú s múkou, aby sa nezrazila.
Zeleninové jedlá zahusťujte namiesto múky postrúhaným surovým zemiakom.
Zeleninu na prípravu bezmäsitých jedál nedusíme a nevaríme dlho, aby sa zbytočne nestrácali cenné látky. 
V šupke varené zemiaky používame len do tvorby klíčkov, nakoľko potom už obsahujú nebezpečný solanín.
Mäso ne prípravu rezňov alebo rošteniek na krajoch narežeme, aby sa nám pri úprave nestáčalo.
Pri vyprážaní mäsa dáme do tuku kúsok mrkvy alebo kôrky. Nebude sa nám prepaľovať tuk.
rôznych prípravách mäsa na šťave po zahustení šťavy ešte jedlo dusíme, pokiaľ sa tuk neoddelí od šťavy, t.j. vychádza na povrch.
Pečeň solíme vždy až pred koncom prípravy, aby nestvrdla.
Pred úpravou hydiny vždy odstránime všetky mazové žľazy na zadnej časti. Ak tak neurobíme, mäso bude mať nepríjemnú chuť.
Ryby je dobré pred prípravou namočiť na cca 30´ do mlieka. Odstránime tým pachuť po bahne.
Ak pri pečení piškótových múčnikov máme vajíčka s bledými žĺtkami, pre peknú farbu piškóty pridáme na konci šľahania jednu až dve lyžice marhuľového džemu.
Ak nechceme, aby nám ovocie v koláči neklesalo na dno, poprášime ho pred pečením múkou alebo práškovým cukrom.
Pri pridávaní kypriaceho prásku do múčnikov ho vždy dobre rozmiešame s múkou, aby sa múčnik rovnomerne upiekol.
Torty, bábovky po upečení položíme na mokrú utierku a necháme vychladnúť, aby sa ľahko oddelili od nádoby.
Pri príprave krehkého cesta používame maslo alebo rastlinný tuk nezmäknutý. Pre ľahšie spracovanie ho nakrájame alebo nahrubo nastrúhame.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára