utorok 28. augusta 2012

Mrkvová polievka


40 g masla, 30 g hladkej muky, 30 g vegety, 500 g mrkvy, 4 dl smotany 12%, sol
Na rozpustenom masle oprazime muku s vegetou, pridame vodu a na kolieska pokrajanu mrkvu. Varime do makka. Nakoniec prilejeme smotanu a osolime. Nechame zovriet.

Syrová polievka


2 lyzicky struhaneho eidamu, ½ zltku, 4 dl vyvaru z kosti a zeleniny, 1 lyzicka krupice, pazitka, 50 g masla
Syr jemne postruhame, vymiesame so zltkom, zalejeme vyvarom, osolime a zavarime krupicu. Do hotovej polievky pridame nadrobno pokrajanu pazitku a surove maslo.

Zimná polievka


3 velke struciky cesnaku, 2 karotky, kalerab, 1 velky platok tekvice, 2 zelery, 1/4 hlavky bielej kapusty, 2 zemiaky, 50 g masla, sol, mlete cierne korenie
Cesnak ocistime a jemne ho nasekame, rovnako aj zelerovu vnat. Karotku, kalerab a zemiaky ocistime a vsetko nakrajame na male kocky. Kapustu ocistime a nakrajame na rezance, tekvicu, ktoru sme ocistili, nakrajame na male kocky. Cesnak, zeler, karotku a kalerab podusime v 30 g masla. Ked je zelelnina makka, podlejeme ju 2 l vody, osolime a hodinu varime na slabom ohni. Potom pridame kapustu, tekvicu a zemiaky. Varime dalsich 30 minut. Do hotovej polievky vlozime zvysok masla, podla chuti okorenime.

pondelok 27. augusta 2012

Sviatočný šalát

550 g varených zemiakov., 120 g baby karotky., 120 g sterilizovaných uhoriek., 50 g sterilizovaného hrášku., 50 g cibuľa., 50 g horčica., citrónová šťava., olivový olej., soľ., korenie., cukor., 
Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme sterilizovaný hrášok a na kocky nakrájanú sterilizovanú uhorku. Cibuľu pokrájame najemno a pridáme k ostatným surovinám. Baby karotku uvaríme nad parou na polomäkko a pridáme k ostatným surovinám. Šalát osolíme, okoreníme, vmiešame olivový olej s horčicou a dochutíme citrónovou šťavou a cukrom. 

Cestoviny s jemnou omáčkou

120 g farebných cestovín., bazalka., 10 g cibule., 10 ml olivového oleja., 50 g slepačích pŕs., soľ., 5 g solamylu., 50 ml smotany 12%., 20 g brokolice., 10 g červenej kapie., citrónová šťava., 20 g tvrdého syra., 
Cestoviny  uvaríme v osolenej vode domäkka. Slepačie prsia nakrájame na kúsky, osolíme a obalíme v solamyle. Na leji necháme speniť najemno nakrájanú cibuľu a opečieme na nej mäso. Podlejeme smotanou a dusíme domäkka. Pred koncom varu pridáme na ružičky rozdelenú brokolicu, na rezance nakrájanú kapiu a ochutíme citrónovou šťavou. Hotovou omáčkou prelejeme cestoviny ktoré sme dali do zapekacej misky a zmiešali s drvenou bazalkou, posypeme strúhaným syrom a krátko zapečieme.

Rybie file pečené v alobale

600 g rybieho filé (alebo iný obľúbený druh ryby)., soľ., zmes bylín., rasca., 40 g Flory., cibuľa., cesnak., ľadový šalát., 4 rezy citróna.,
Rybu alebo rybie filé očistíme, umyjeme. Potom osolíme, posypeme rascou a pridáme bylinky. Alobal potrieme polovicou množstva Flory, posypeme na plátky nakrájanou cibuľou, môžeme pridať aj nakrájaný cesnak. Vložíme rybie filé a pridáme zvyšok Flory. Alobal dobre uzavrieme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Po upečení alobal otvoríme a k rybe priložíme ľadový šalát. Na tanier servírujeme i s alobalom a ozdobíme rezom citróna.

sobota 25. augusta 2012

Zelelninová polievka so syrom


40 g masla, 40 g mrkvy, 40 g zeleru, 40 g petrzlenu, 40 g poru, 1,5 l vody, sol, 100 g zemiakov, 2 dl mlieka, 20 g postruhaneho tvrdeho syra
Na masle oprazime ocistenu, umytu a na kolieska pokrajanu zeleninu, zalejeme vodou, osolime, pridame ocistene, umyte a na kocky pokrajane zemiaky a uvarime do makka. Do hotovej polievky prilejeme vriace mlieko a vsypeme postruhany tvrdy syr. Podavame s oprazenym chlebom pokrajanym na male kocky.

Zeleninová polievka


Mrkvu, petržlen, kúsok kalerábu a zeleru postrúhaš na jemnom strúhadle a na masle opražíš. Do opraženej zeleniny vmiešaš hladkú múku - 1 lyžicu, štipku curry korenia, soli a zaleješ vodou. Kým polievka zovrie , očistíš si a na menšie kocky pokrájaš zemiaky , vložíš do polievky a varíš kým zemiaky nezmäknú. Na záver môžeš pridať nasekanú petržlenovú vňať.

Zemiaková polievka


100 g zemiakov., 50 g mrkvy., 30 g petržlenu., 30 g karfiolu., 30 g čerstvých šampiňónov., vegeta., majoránka., hladká múka., soľ.,
Na rozohriatom oleji orestujeme mrkvu pokrájanú na kolieska a petržlen. Pridáme vegetu, zalejeme vodou a necháme povariť asi 10 min. Potom pridáme zemiaky nakrájané na kocky, karfiol a nakrájané šampiňóny. Varíme do mäkka. Na záver dochutíme majoránkou a zahustíme múkou (zátrepka – múka s vodou). Podávame v chlebovom bochníku.

štvrtok 23. augusta 2012

Žobrácka kaša


Pomer surovin: 20% chudeho bravcoveho masa, 30% mastneho bravcoveho masa, 25% varenych krup, 15% bravcovej krvi, ˇ5% oskvarkov, 5% vyvaru
Koreniny: 1,5 g majoranu, 1,5 g drvenej rasce, 15 g cibule, 15 g soli
Uvarene chude maso pomelieme spolu s oskvarkami. Uvarene mastne maso nadrobno pokrajame. Pridame uvarene krupy, krv, vyvar a koreniny. Vsetko spolu dobre premiesame s uprazenou cibulkou. Zobracku kasu vlozime do ohnovzdornej misy a upecieme vo vyhriatej rure. Pocas pecenia obcas premiesame.

Domáca klobása


10 ks bravcoveho masa, 200 g soli, 100 g cesnaku, 30 g mletej cervenej papriky, 5 g mletej palivej papriky, 40 g rasce, 30 g mleteho cierneho korenia, tenke bravcove creva
Maso z lopatky a bocika pokrajame na kocky, osolime, nalozime do kameninovej nadoby a nechame 3 dni stat. Potom maso pomelieme, pridame rozotrety cesnak, mletu cervenu a palivu papriku, drvenu rascu a mlete cierne korenie. Niekolko raz dobre premiesame a nechame postat tak, aby maso malo takmer izbovu teplotu. Plnime do dobre umytych tenkych bravcovych criev.

Krvavničky


1 kg mastneho bravcoveho masa, 1/2 bravcovej hlavy, 1 kg krup, 1/2 l krvi, 2 cibule, mlete cierne korenie, dumbier, majoran, sol, vyvar
Maso a bravcovu hlavu uvarime a vykostime. Chude kusy pokrajame, mastnejsie pomelieme. Zmiesame s uvarenymi krupami. Pridame krv, uprazenu cibulu, mlete cierne korenie, dumbier, majoran a sol. Podla potreby pridame vyvar a dobre premiesame. Plnime do umytych criev a varime 15 minut.

Sušené paradajky, nakladané v olivovom oleji


Mensie paradajky prekrojime na polovice a poukladame na plech. Okorenime bylinkami. Nechame v trube susit pri najnizsej teplote. Vysusene ich este odlozime na suche, slnecne miesto, kde postoja dva, tri dni. Pozom ich nalozime do olivoveho oleja.

Paradajkový lekvár

2 a 1/2 kila pokrajanych paradajok varime so zazvorom a rozkrojenym strukom vanilky jeden a pol hodiny aby sa dobre rozvarili. Potom ich prepasirujeme a zmiesame s kilom cukru. Za staleho miesania potom zmes varime 40 minut, kym nezhustne. Naplnime ju do poharikov, uzavrieme viecko a otocime hore dnom.

pondelok 20. augusta 2012

Tofu na čínsky spôsob

2 balenia údeného tofu., 2 lyžice oleja., 1 veľký pór., 250 g šampiňónov., 1 konzerva kukurice., 2 pokrájané mrkvy na plátky., 1 dl vody., 1 lyžička škrobovej múčky., 
Marináda: 3 lyžice sójovej omáčky., 2 strúčiky cesnaku., 1 lyžica oleja., 
V miske si pripravíme marinádu zo sójovej omáčky, prelisovaného cesnaku a oleja. Tofu pokrájame na kocky a vložíme do marinády. Necháme odstáť aspoň 2 hodiny. Na oleji speníme na kolieska pokrájaný pŕ, pridáme na plátky pokrájané šampiňóny, kukuricu, mrkvu a spolu opražíme. Pridáme tofu aj s marinádou, premiešame, podlejeme vodou zmiešanou so škrobovou múčkou a krátko povaríme. Podávame s ryžou alebo s ryžovými rezancami.

štvrtok 16. augusta 2012

Kurča na čínsky spôsob

1 ½ kg kurča, 1 kg kapusty (čínska, alebo biela), 3-4 mrkvy, 3-4 cibule, 1 pór, 400 g kukurice, 2-3 feferónky (nie sú nutné), sójovú omáčku, vegetu, soľ, červenú papriku sladkú, červenú papriku štipľavú, čierne korenie mleté, olej.
Príprava zeleniny: Kapustu nakrájame na slížiky, mrkvu na plátky, cibuľu na slížiky, pór na kolieska. Do nakrájanej zeleniny pridáme kukuricu, 4 polievkové lyžice sójovej omáčky, 3 polievkové lyžice oleja a vegetu podľa chuti. Všetko spolu premiešame a necháme aspoň 6 hodín v chladničke stáť. Občas premiešame.
Príprava mäsa: Kurča stiahneme z kože a vykostíme. Krídla sa nepoužijú. Vykostené prsia a stehná nakrájame na kocky 1cmx 1cm alebo na slížiky 0,5 cm x 3-4 cm. Do nakrájaného mäsa pridáme nadrobno nakrájané feferónky, 3 polievkové lyžice sójovej omáčky, 2 polievkové lyžice oleja, ½ kávovej lyžičky červenej sladkej papriky, ¼ kávovej lyžičky štipľavej papriky, poprášime čiernym korením a vegetou. Pomiešame a necháme 6 (šesť) hodín v chladničke stáť. Občas premiešame.
Do hlbokej panvice alebo hrnca nalejeme asi 1 cm oleja a necháme ho rozpáliť. Pridáme mäso a asi 10 minút osmažíme. Mäso vyberieme do pripravovanej misy a vložíme do vyhriatej rúry. Do výpeku v panvici dáme zeleninu a dusíme prikryté pokrievkou dokiaľ nezmäkne. Do udusenej zeleniny pridáme mäso a asi 10 minút podusíme. V prípade, že by bolo jedlo málo slané, alebo málo ochutené sójovou omáčkou, môžeme ho kľudne dochutiť. Podávame s ryžou!

utorok 14. augusta 2012

Anglický vianočný koláč so škoricou


350 g margarínu, 350 g práškového cukru, 6 vajec, 450 g hladkej múky, 4 PL (polievkové lyžice) mlieka, alebo vínovice, 1 ČL (čajová lyžica) mletej škorice, 1 ČL mletých klinčekov, 1 PL mletého ďumbiera, 450 g hrozienok, kôrka pomaranča, alebo citrónu, 100 g citronátu (zelené kandizované ovocie), 125 g červených čerešní, 250 g sekaných mandlí, 50 g kandizovaného zázvoru,
Źĺtky vyšľaháme s cukrom. Potom všetko pridáme a vymiešame. Bielky vyšľahať na sneh – pridávať až úplne na koniec. Do vymastenej bábovkovej formy. Pečieme 2 a 1 až 3 hodiny pri 140 st.C. Vyberieme vychladnuté z formy (bude to tvrdé!!! – nevadí), zabalíme do utierky a v nádobe (jenská misa a pod.) to pravidelne polievame nejakým destilátom (najlepšie koňakom). Zvrchu prikryté, uskladňujeme na balkóne  ( v chlade). Pečieme 6 (šesť) týždňov pred Vianocami.

Vynikajúci jablkový koláč


22 Dg masla (HERA),  20 Dg práškového cukru, ktoré spolu vymiešame do peny,
postupne pridáme: 4 celé vajcia, 40 Dg polohrubej múky , 1 prášok do pečiva,
Nakoniec vmiešame do tejto masy
1 kyslú smotanu.
Takto nám vznikne cesto.
Na vymastený a múkou posypaný plech dáme 2/3 cesta. Na cesto dáme hrubšiu vrstvu postrúhaných jabĺk, ktoré posypeme škoricovým cukrom. Nakoniec dáme zostatok cesta, posypeme posekanými orechmi a pečieme ako piškótu do ružova.

Krtkova torta


7 dkg masla, 2 x vanilkový cukor - spolu vymiešať a pridať: 6 žĺtkov (pridávať po jednom), 10 dkg pomletých orechov, 10 dkg postrúhanej čokolády, 1 prášok do pečiva, sneh zo 6 bielkov. 
Upečenú a vychladenú piškótu zoškrabeme zo stredu cca do polovice, omrvinky, čo sme zoškrabali, potom použijeme na posypanie torty. 
Na piškótu poukladáme na kolieska narezané banány-cca 2 kusy.
KRÉM: 2 šľahačkové smotany, 2 stužovače do šľahačky,1 vanilk. cukor, 5 dkg kryšt.cukru, 5 dkg nahrubo nastrúhanej čokolády (vytvorí sa tým stracciatella efekt).
Na tortu s banánmi dáme krém a na krém poukladáme omrvinky, ktoré sme predtým zoškrabali  z upečenej piškóty. 
Je to fantastické, ale dobre je nechať tortu postáť pred konzumáciou cca 1-2 hodinky v chladničke.

Kurča na čínsky spôsob


1 1/2 kg kurča, 1 kg kapusty (čínska alebo biela), 3-4 mrkvy, 3-4 cibule, 1 pór, 400 g kukurice, 2-3 feferónky (nie sú nutné), sójovú omáčku, vegetu, soľ, červenú papriku sladkú, červenú papriku štipľavú, čierne korenie mleté, olej,
Kapustu nakrájame na slížiky, mrkvu na plátky, cibuľu na slížiky, pór na kolieska. Do nakrájanej zeleniny pridáme kukuricu, 4 polievkové lyžice sójovej omáčky, 3 polievkové lyžice oleja a vegetu podľa chuti. Všetko spolu premiešame a necháme aspoň 6 hodín v chladničke stáť. Občas premiešame.
Kurča stiahneme z kože a vykostíme. Krídla sa nepoužijú. Vykostené prsia a stehná nakrájame na kocky 1cm x 1cm alebo na slížiky 0,5 cm x 3-4 cm. Do nakrájaného mäsa pridáme nadrobno nakrájané feferónky, 3 polievkové lyžice sójovej omáčky, 2 polievkové lyžice oleja, 1 kávovej lyžičky červenej sladkej papriky, 1 kávovej lyžičky štipľavej papriky, poprášime čiernym korením a vegetou. Pomiešame a necháme 6 (šesť) hodín v chladničke stáť. Občas premiešame.
Do hlbokej panvice alebo hrnca nalejeme asi 1 cm oleja a necháme ho rozpáliť. Pridáme mäso a asi 10 minút osmažíme. Mäso vyberieme do pripravovanej misy a vložíme do vyhriatej rúry. Do výpeku v panvici dáme zeleninu a dusíme prikryté pokrievkou dokiaľ nezmäkne. Do udusenej zeleniny pridáme mäso a asi 10 minút podusíme. V prípade, že by bolo jedlo málo slané, alebo málo ochutené sójovou omáčkou, môžeme ho kľudne dochutiť. Podávame s ryžou.

utorok 7. augusta 2012

Lojzo kurča


4 kusy kuracích stehien, 1 1/2 kg zemiakov, 3 stredne veľké mrkvy, 2 – 3 citróny, 6 strúčikov cesnaku, 2 ks cibule, 20 Dg strúhaného syra, grilovacie korenie, soľ, tymián, horčica, mleté čierne korenie, jablká, vegeta, olej,
Zemiaky pokrájame na kolieska, pridáme tiež na kolieska pokrájanú mrkvu, polejeme citrónovou šťavou. Pridáme pretlačený cesnak, zalejeme asi 1 Dl oleja (ak je málo, pridáme), osolíme, okoreníme, pridáme 1 polievkovú lyžicu horčice a na drobno pokrájanú cibuľu. Dôkladne premiešame a necháme najmenej 1 hod. odpočívať v chlade.
Očistené a umyté stehná posypeme vegetou a grilovacím, korením.
Do pekáča nasypeme pripravenú odstátu zmes, stehná poukladáme navrch a posypeme tymiánom. Počas pečenia šťavou z pekáča polievame stehná. Asi ½ hod. pred dokončením pridáme na štvrťky nakrájané jablká a celkom na záver posypeme postrúhaným syrom.

Zakrytý jablkový koláč


300 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 150 g Palmarínu, 1 vajce, štipka soli,
Plnka: 750 g jabĺk, šťava z 1 citróna, ½ ČL mletej škorice, po 50  hrozienok a mletých orechov,
Potretie: 2 PL marhuľovej marmelády, 4 PL práškového cukru, 2 kalíšky rumu,
Preosiatu múku, cukor, vajce, maslo a soľ vypracujeme na cesto. Prikryté odložíme na dve hodiny do chladničky odpočinúť. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Dve tretiny cesta rozvaľkáme a vyložíme ním dno a boky plechu. Cesto na dne plechu poprepichujeme vidličkou. Pečieme 15 minút na druhej priečke rúry odspodu. Jablká olúpeme, rozštvrtíme, vykrojíme jadrovníky a s  cukrom, škoricou, citrónovou šťavou, hrozienkami, orechmi a troškou vody dusíme asi 10 minút. Zvyšok cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu. Jablkovú plnku navŕšime na poloupečené  cesto na plechu, prikryjeme plátom surového cesta a pečieme ďalších 30 minút. Potom necháme na plechu vychladnúť a povrch koláča natrieme horúcou marhuľovou marmeládou. Práškový cukor rozmiešame s rumom a po zaschnutí marhuľovej vrstvy povrch koláča polejeme. 

Rigo Janči


Cesto: 6 žĺtkov, 6 lyžíc práškového cukru, 6 bielkov, 3 lyžice polohrubej múky, 3 lyžice kakaa.
Vymiešať žĺtky s cukrom, z bielkov ušľahať sneh, pridať múku a kakao a vyšľahať. Vyliať na plech vystlatý papierom na pečenie a upiecť.
Krém: 25 Dg masla, 23 Dg práškového cukru, 10 Dg kakaa, 2 celé vajcia, ¾ l smotany (šľahačky),
Vyšľahať maslo s práškovým cukrom a kakaom, pridať vajcia. Do tohto krému zľahka zamiešať vyšľahanú šľahačku.
Vychladnuté cesto vybrať z plechu, prekrojiť na 2 časti. Spodnú natrieť krémom, prikryť druhým cestom, na ktorý natrieme zvyšok krému a vidličkou urobíme v kréme vlnovky. Necháme v chladničke vychladnúť.

Tvarohové rezy


1 kg baleného tvarohu, 15 Dg masla, 20 Dg práškového cukru, 4 celé vajcia, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 10 Dg detskej krupice, 1 balíček hrozienok,
Tvaroh zmiešame s ostatnými prísadami, dáme na vymastený a vysypaný plech a pečie v dobre vyhriatej rúre 15 – 20 minút. Môže sa krájať už vlažný. Je veľmi chutný.

Medové trojuholníky s čokoládou


Medové cesto: 200 g práškový cukor, 3 vajíčka, 3 PL med (asi 60g), 150 g maslo, 500 g hl. m Špeciál, 1 ČL sóda bikarbóna, 10 g kakao, štipka mletej škorice.
Cukor, celé vajcia, med a maslo miešame nad parou do rozohriatia (rozpustenia). Odstavíme, pridáme sódu bikarbónu a znova premiešame. Nakoniec po miernom vychladnutí pridáme zmes múky, kakaa a škorice. Necháme odležať, najvhodnejšie deň vopred na chladnom mieste. Potom rozdelíme cesto na dve časti a vyvaľkáme tenké pláty (3-4 mm), ktoré upečieme na vymastenom otočenom plechu. Pred upečením pláty popicháme. Pečieme pri teplote 200 C približne 7 minút. Necháme vychladnúť, opatrne nožom podrežeme a rozdelíme na dve polovice (vzniknú 4 hrubšie pláty).
Vanilkový krém: 2 dl čerstvé mlieko, 30 g prášok Zlatý klas, 1 vanilkový cukor, 40 g kryštálový cukor, 30 g rum, 200 g maslo, 100 g ríbezľový džem,
Z mlieka, prášku Zlatý klas, vanilkového a kryštálového cukru uvaríme hustý puding, ktorý vychladíme. Dochutíme rumom a rozšľaháme maslo. Vyšľaháme hladký krém.
Krémom plníme pripravené pláty. Striedavo: medový plát, krém, medový plát, džem, medový plát, krém a medový plát. Necháme stuhnúť, pokrájame na pásy a boky a povrch potiahneme (polejeme) čokoládou. Pokrájame na trojuholníky.

Falošný krémeš

1 lístkové cesto,
Plnka: V mixéry vyšľaháme: 2 tvarohy, 1 zlatý klas, 4 dcl mlieka , 2 balíčky vanilkového cukru, 4 kávové lyžičky práškového cukru, 1 dcl oleja, 1 celé vajce, 3 žĺtky,
Lístkové cesto rozvaľkáme na stredne veľký plech (aj na boky).
Plnku vylejeme na cesto a zapečieme v rúre cca 20 – 25 minút. Vyberieme z rúry a na koláč natrieme sneh z troch bielkov, spolu s  pol balíčkom vanilinového cukru a koláč dáme zapiecť na 5 – 10 minút.